سبک فرزندپروری و تمرکز

آیا رابطهای بین سبک فرزندپروری شما و تمرکز فرزندانتان وجود دارد؟ جالب است بدانید که پژوهشی در این زمینه انجام شده است. در ویدیو زیر این پژوهش مطرح شده است، آن را ببینید تا به جواب سوال برسید. در ادامهٔ مقاله از تاثیرات سبک فرزندپروری بر تمرکز کودکان برایتان میگوییم.
سبکهای فرزندپروری و تمرکز کودکان:
۱. والد خودکامه
والدین خودکامه قوانین سختگیرانهای برای فرزندان خود در نظر میگیرند و کنترل بالایی بر روی آنها دارند. این والدین حس منظمبودن قویای را به فرزندانشان منتقل میکنند که شاید فکر کنید این موضوع منجر به تمرکز بالای فرزندان خواهد شد اما اینطور نیست. این سبک فرزندپروری مانند شمشیری دو لبه است. یک لبهٔ این شمشیر نظم و ساختار را به بچهها هدیه میدهد اما لبهٔ دیگر آن ترس و اضطراب را به کودکان منتقل میکند.
این ترس و اضطراب مانع از توانایی تمرکز فرزندان میشود. کودکان در همچین خانوادههایی فشار بالایی را برای برآورده کردن انتظارات سفت و سخت والدین بر روی خود احساس میکنند و این فشار و استرس مانعی برای تقویت و رشد توجه و تمرکز آنها خواهد شد.
کودکی چهارساله را در نظر بگیرید که مشغول غذا خوردن است. تذکرات پیدرپی والدین سختگیر که مدام جملاتی را مانند «مواظب باش غذا را روی زمین نریزی»، «مواظب باش دست کثیفت رو به جایی نزنی» یا «مواظب باش لباست رو کثیف نکنی» تکرار میکنند، آسیب جدیای را به تمرکز انتخابی و پایدار کودکان وارد میکند. در این مثال والدین انجام چند کار به صورت همزمان یعنی تمرکز تقسیمشده را از کودک چهارساله خود انتظار دارند در حالی که تمرکز انتخابی و پایدار در این سن اولویت دارد.
۲. والد آسانگیر
رفتار و روش این والدین معمولا خلاقیت و استقلال را در کودکان تقویت میکند؛ اما یک چیزی در این سبک فرزندپروری کم است. آن هم فقدان ساختار است. وجود نداشتن ساختار میتواند منجر به مشکلات تمرکزی شود. کودکان در کنار داشتن آزادی و پرورش در محیطی آرام به ساختار هم نیاز دارند.
وقتی مقررات، ساختار و نظم در محیط خانواده وجود نداشته باشد چه اتفاقی برای کودکان میفتد؟ این کودکان در بحث برنامهریزی و مدیریت زمان به مشکل خواهند خورد. این مسئله بر تمرکز انتخابی و منعطف آنها تاثیر خواهد گذاشت؛ یعنی در بزرگسالی به دلیل ناتوان بودن در بحث مدیریت زمان قادر نخواهند بود کارهای خود را اولویتبندی کنند و توجه خود را بر موضوعی که نسبت به سایر موضوعات مهمتر است بگذارد.
۳. والد مقتدر
این والدین فضایی را برای کودک خود فراهم میکنند که در آن هم مقررات و ساختار وجود دارد و هم آزادی عمل برای کودکان در نظر گرفته میشود. این سبک فرزندپروری انتظارات روشن و حمایت عاطفی را در کنار هم برای کودکان به ارمغان میآورد.
کودکانی که در چنین محیطی بزرگ میشوند، احتمالاً تمرکز بهتری از خود نشان میدهند، زیرا از یکسو با مرزهای مشخصی از نظم و مقررات مواجه هستند و از سویی دیگر حمایت عاطفی مثبتی را دریافت میکنند. وقتی انتظارات واضح و ثابتی وجود داشته باشد، کودکان مسئولیتهایشان را درک میکنند و به راحتی نظم موجود را رعایت میکنند.
والدین مقتدر تعادل بین مرزهای محکم قوانین و انعطافپذیری را رعایت میکنند. رشد در یک محیط منظم و دریافت حمایت عاطفی از سمت والدین به کودکان احساس امنیت میدهد و به افزایش اعتمای به نفس آنها کمک میکند. کودکان در چنین شرایطی عواقب اعمال خود را درک میکنند و در عین حال برای کاوش و یادگیری احساس امتین میکنند. این شرایط به بهبود تمرکز کودکان و رشد سالم آنها کمک میکند.
در مثال بالا که مربوط به غذا خوردن یک کودک چهارساله بود، والدین مقتدر در این موقعیت فضا را برای تمرکز صددرصدی کودک خود بر موضوع غذا خوردن فراهم میکنند. آنها برای مثال با پهنکردن یک پارچه و فراهمکردن محیطی که نگران آلودهشدن اشیا و محیط اطراف نباشند فضایی را با مقررات و آزادی عمل مشخص ایجاد میکنند. در این شرایط آزادی عمل کودک وجود دارد در عین حال فضایی مشخص برای او تعیین شده است. در این حالت است که کودک تمرکز پایدار و انتخابی خود را حفظ میکند.
نتیجه
سبک فرزندپروری شما به عنوان والد به طور قابل توجهی بر توانایی فرزندانتان برای تمرکز تأثیر میگذارد. با ایجاد محیطی سرشار از حمایت، همراه با ارتباطات روشن و مرزهای متعادل، میتوانید بر تمرکز فرزندانتان تأثیر مثبت بگذارید و آنها را در مسیر موفقیت قرار دهید. رویکرد شما نسبت به تمرکز به عنوان یک الگوی قدرتمند برای فرزندان شما عمل میکند. نشان دادن عادات سالم و نشان دادن انعطافپذیری در مواجهه با چالشها میتواند بر رفتار متمرکز آنها تأثیر مثبت بگذارد.
به یاد داشته باشید، هر کودکی منحصر به فرد است و یافتن تعادل مناسب بین آزادی عمل و مقررات، یک سفر پر از یادگیری و رشد شما است. ما در این سفر در کنار شما خواهیم بود. میتوانید برای شناخت سبک فرزندپروری خود و دریافت مشاوره شماره تماس خود را در بخش مشاوره تلفنی وارد نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید