تمرینهای توجه و تمرکز برای کودکان ۹ تا ۱۲ سال
توجه و تمرکز مانند ابرقدرتهایی هستند که به فرزندان ما کمک میکنند تا با چالشهای بزرگ شدن کنار بیایند. به عنوان مادر، ما همیشه به دنبال راههایی برای تقویت این مهارتهای ضروری در کودکان خود هستیم. گروه سنی ۹ تا ۱۲ سال برای تثبیت و تقویت انواع توجه مناسب است و خوب است تا توجه پایدار و توجه انتخابی کودکان بهبود یابد و پیشرفت کند. خوشبختانه، رفتن به سمت بهبود تمرکز لازم نیست کسلکننده باشد. بیایید بازیها و فعالیتهای هیجانانگیزی را بررسی کنیم که میتوانند این فرآیند را هم برای شما و هم برای کودکتان لذتبخش کنند.
۱. شطرنج: چالش ذهن کلاسیک
شطرنج چیزی بیش از یک بازی است. این یک تمرین برای مغز است. کودک خود را با دنیای استراتژیک شطرنج، پرورش تمرکز، برنامهریزی و صبر آشنا کنید.
شطرنج نیاز به تفکر مستمر و پیادهسازی تفکر استراتژیک دارد و همین موضوع کمک بسیار زیادی به تقویت تمرکز پایدار میکند.
۲. سودوکو: سرگرمی گیجکننده برای تمرکز
سودوکو فقط برای بزرگسالان نیست. چالشهای منطقی پر کردن اعداد در یک جدول، تمام افراد را مجذوب خود میکند. این بازی نیاز به تفکر منطقی و توجه مداوم دارد و درنتیجه مهارتهای حل مسئله و توجه پایدار را ارتقا میدهد. خوب است که از سطح مبتدی شروع کنید و رفته رفته سطح جدولها را بیشتر کنید.
۳. بازی فکری اسکربل (Scrabble): حواست به کلمات باشد
یکی از بازیهایی است که نیاز به تفکر استراتژیک و تمرکز بر روی واژگان و ساخت کلمات دارد. در این بازی افراد باید در یک صفحه مشخص کلمات را با تعداد حروف مشخص بسازند.
بازی اسکربل شبیه جدول کلمات است اما به توجه و تمرکز بیشتری نیازد دارد چون قالب جدول هم به عهدهٔ بازیکن است. حتی میتوانید به شکل خیلی ساده و با ساخت ابزارهایی این بازی را برای کودک خود تولید کنید.
۴. بازی دقت به کلمات: به چیز دیگری توجه کن
یکی دیگر از فعالیتهایی که به کلمات مرتبط است و به توجه و تمرکز کودکان کمک میکند به این صورت است که تعدادی کلمهٔ رنگ را انتخاب میکنید مانند قرمز، آبی و سبز. این کلمات را به تعداد مشخصی با رنگهای مختلف مینویسید و سپس از کودک میخواهید که بدون توجه به املای کلمات رنگ آن کلمه را بگوید.
در این بازی سرعت مهم است و برای توجه انتخابی کودکان بسیار موثر است. برای آشنایی بیشتر با نحوهٔ انجام و اجرای این بازی با کلیک بر روی «دقت به کلمات» به بخش این بازی مراجعه کنید.
۵. بازیهایی با کارتهای حافظه: آزمونی برای یادآوری
میتوانید خیلی ساده و با کمترین امکانات کارتهایی را با تصاویر مختلف و رنگهای مختلف بسازید. این کارتها ابزارهای بسیار خوبی هستند که میتوانید برای بازیهای مختلف در سطوح مختلف از آنها استفاده کنید.
در کلاسهای همدرسی به سطح دانشآموزان برای انجام این بازیها توجه میشود، خوب است که شما هم هنگام انتخاب نوع و سطح بازی به میزان توانمندی کودک خود توجه کنید و اگر زمانی احساس کردید بازی برای کودکتان سنگین است، آن را به سطح پائینتری تبدیل کنید.
حافظه یکی از آوردههای توجه و تمرکز است بنابراین یک بازیای که میتوانید با این کارتها انجام دهید این است که مثلا ده تا کارت را که اشکال مختلفی دارند در زمان مشخصی به کودک خود نشان دهید و او وظیفه دارد بعد از نشان دادن تمام تصاویر بگوید که چه اشکالی را دیده است.
سطح بعدی این است که تصاویر را به ترتیب بگوید؛ سپس سطح بعدی به این شکل میشود که علاوه بر به ترتیب گفتن اشکال یک ویژگی از هر کدام بگوید. مثلا یک مبل دیدم که رنگش آبی بود.
۶. دقت به اطراف: تعقیب چیزهای بیاهمیت
این بازی برای هر زمان و مکانی است. فرض کنید با کودک خود به رستوران رفتهاید. از او بخواهید در یک دقیقه نام ده وسیلهای را که در آن مکان میبیند بگوید یا بنویسد. یا حتی به او تا پایان زمانی که آنجا حضور دارید وقت دهید تا به اطراف و دیگر میزها توجه کند و در نهایت نام ده غذایی را که دیده است بنویسد و برای شما بخواند.
تمرین توجه به محیط اطراف از فعالیتهای باارزشی است که به کودکانتان در آینده کمک خواهد کرد. توجه داشته باشید که چیزی را که میخواهید کودکتان در آن محیط به آن توجه کند کاملا مشخص کنید و جزئی باشد تا به توجه انتخابی او کمک کنید و باعث سردرگمی او نشوید؛ حتی خود کودکتان در این زمینه میتواند پیشنهاد دهد.
برای آشنایی با مثال دیگر از این فعالیت بر روی عبارت «دقت به اطراف» کلیک کنید.
۷. کتابخوانی: از کتاب این ابزار اساسی بهره ببرید
کتاب ابزاری قوی برای تقویت توجه و تمرکز است و کودکان در این گروه سنی توانایی خواندن طولانیتری را دارند، میتوانید از این موضوع بهره ببرید اما نیز است تا کتابی متناسب سطح خواندن و علاقهٔ کودک خود انتخاب کنید.
موضوعی که در کتابخوانی اهمیت دارد فعالیتهایی است که در حین مطالعه طراحی میشوند. برای مثال میتوانید در زمان خواندن کتاب به کودک خود بگویید تا توجه خود را در صفحهای که هستید بگذارد و کلماتی را که حرف «ب» دارند پیدا کند و بگوید.
در کلاس کتابخوانی بردار طراحی خلاق کلاسها این امکان را ایجاد میکند تا علاوهبر مهارتهای زبانی (خواندن، نوشتن، گوشکردن، حرفزدن) مهارت توجه و تمرکز در کودکان رشد چشمگیری داشته باشد. برای آشنایی بیشتر با «کلاس کتابخوارها» بر روی این عبارت کلیک کنید.
در آخر
در این مقاله فعالیتهایی را مانند شطرنج، سودوکو، بازی اسکربل، بازی دقت به کلمات، کارتهای حافظه، دقت به اطراف و کتابخوانی به شما معرفی کردیم. گنجاندن این بازیها و فعالیتها در برنامههای روزمره کودک نه تنها باعث افزایش توجه و تمرکز میشود، بلکه لحظات به یاد ماندنیای را از یادگیری در خاطر آنها ایجاد میکند. انتخاب بازیهایی که با علایق کودک هماهنگ باشد و متناسب با رشد توجه و تواناییهای شناختی کودک باشد، ضروری است. با این بازیها یک سفر توسعه شناختی را آغاز میکنید که در آن تمرکز کودکتان را تماشا میکنید که به اوج میرسد.
دیدگاهتان را بنویسید